Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ «ΚΟΥΡΕΥΤΗΚΑΝ»
Μένουν ή φεύγουν οι Ρώσοι;


Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δώσει ο χρόνος. Οι Ρώσοι είναι ανήσυχοι και θυμωμένοι, αλλά στο Προεδρικό Μέγαρο ήδη εκπονούν σχέδια για να κρατήσουν τους Ρώσους στην Κύπρο.

Την περασμένη Πέμπτη ο Ρώσος τραπεζίτης Μιχαήλ Κουζαβλιόφ συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα που προκύπτουν για τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας μετά το κούρεμα των καταθέσεων. Την ίδια στιγμή στην Αρχιεπισκοπή ο προκαθήμενος της Εκκλησίας παρέθετε γεύμα σε δεκάδες Ρώσους επιχειρηματίες ή εκπροσώπους τους, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού τους από το δυσμενές κλίμα το οποίο καταρχάς δημιουργήθηκε για αυτούς και τις επιχειρήσεις τους.

Πλήρης παράλυση
Ο Μιχαήλ Κουζαβλιόφ δεν είναι ο οποιοσδήποτε τραπεζίτης. Είναι ο πρόεδρος της Russian Commercial Bank στην Κύπρο, αλλά και πρόεδρος της Τράπεζας της Μόσχας. Διατελεί επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BTV, δηλαδή της Τράπεζας Αναπτύξεως της Ρωσίας, μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Ο Ρώσος τραπεζίτης ζήτησε να δει τον νέο υπουργό σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα μεγάλα προβλήματα της τράπεζας που εκπροσωπεί, αφού έχει σχεδόν σταματήσει κάθε δραστηριότητά της με τη Ρωσία από τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις πρώτες δύσκολες μέρες της μεγάλης κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές τραπεζικές αρχές, και όχι μόνον, εκφράζουν έντονη ανησυχία από το γεγονός ότι έχουν πλήρως ακινητοποιηθεί οι συναλλαγές τους με τη Ρωσία και με άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και επομένως θεωρούν ότι η στάση της Κύπρου θα πρέπει να αναθεωρηθεί αμέσως, ενώ ήδη στη Ρωσία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως τις πρώτες μέρες της κρίσης, αλλά και τώρα, αφού τα μέτρα συνεχίζονται χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις από κυπριακής πλευράς για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πελάτες κολοσσοί
Οι Ρωσικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο έχουν πελάτες κολοσσούς κρατικών ρωσικών συμφερόντων και για αυτό εξηγείται και ο τρόπος με τον οποίο η ρωσική ηγεσία αντέδρασε στο μπλοκάρισμα των ρωσικών κεφαλαίων όχι μόνο στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, αλλά και στις ρωσικές τράπεζες. Κολοσσοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η μεταλλουργία, οι επικοινωνίες, η ναυτιλία και άλλοι κρίσιμοι τομείς. Η αντίδραση για το μπλοκάρισμα των κεφαλαίων ήταν εντονότερη από τις αντιδράσεις για τις απώλειες των ρωσικών κεφαλαίων - υπολογίζεται ότι στην Κύπρο χάθηκαν από την κρίση περίπου 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εξήγηση είναι απλή. Τα κρατικών συμφερόντων κεφάλαια δεν έχουν πληγεί ιδιαιτέρως, για τον απλούστατο λόγο ότι πολλά εξ αυτών είναι κατατεθειμένα στις ρωσικές τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο.

Για τη ρωσική κυβέρνηση και τους Ρώσους επιχειρηματίες το πρώτιστο που πρέπει να γίνει σε σχέση με τη δράση τους στην Κύπρο είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατόν. Ο Μιχαήλ Κουλαβλιόφ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν ξεκάθαρος στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών σε αυτό το θέμα.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του "Π"

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
του Χρίστου Γεωργίου
07/04/2013 - 09:47

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου