Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ, ΑΝΕΞΙΚΑΚΙΑ, ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ,ΕΓΚΑΡΤΕΡΗΣΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ

Έχουμε ακούσει τη φράση: «Όλα τα καλά από το Θεό και όλα τα κακά από μένα». Ή «Κανείς δεν μπορεί να πει Κύριε Ιησού παρά μόνο εν Πνεύματι Αγίω». Ή «Και την ευχή που λες ουσιαστικά ο Θεός κινεί τα χείλη σου».
Αυτά όλα δημιουργούν ενίοτε ένα μπέρδεμα σχετικά με τα όρια της ανθρώπινης βούλησης και την παρεμβολή του Θεού στη ζωή μας. Πολλοί μάλιστα στο παρελθόν πλανήθηκαν πιστεύοντας πως ο Θεός επέλεξε ένα κλαμπ προκαταβολής σεσωσμένων και μία μάζα ανθρώπων εκ γενετής κολασμένων!...  Τί όμως απ’ όλα αυτά ισχύει;
Ο Μέγας Αντώνιος μας δίνει μία απάντηση σχετικά με τους παραπάνω προβληματισμούς:
    3. Η εγκράτεια, η ανεξικακία, η σωφροσύνη, η εγκαρτέρηση, η υπομονή και οι παρόμοιες μέγιστες και ενάρετες δυνάμεις μας δόθηκαν από το Θεό και είναι αντίθετες και αντιστέκονται και μας βοηθούν στις αντίστοιχες προς αυτές κακίες. Αν γυμνάζουμε αυτές τις δυνάμεις και τις έχουμε πάντοτε πρόχειρες, τότε νομίζουμε ότι δε μας συμβαίνει πια τίποτε δύσκολο, ή θλιβερό ή αβάσταχτο· γιατί σκεφτόμαστε ότι όλα είναι ανθρώπινα και τα νικούν οι αρετές που έχουμε. Αυτά δεν τα έχουν υπόψη τους οι ανόητοι άνθρωποι. Ούτε σκέφτονται ότι τα πάντα γίνονται σωστά και όπως πρέπει για το συμφέρον μας, για να λάμψουν οι αρετές μας και να στεφανωθούμε από το Θεό.
    Άρα λοιπόν όλες οι αρετές που διαθέτει ο άνθρωπος είναι δώρα του Θεού. Το πόσο όμως κανείς θα γυμνάσει αυτές τις αρετές επαφίεται στην ανθρώπινη βούληση. Ο Θεός στέκεται και κρούει. Αν κανείς ακούσει της φωνή Του και ανοίξει τη θύρα της καρδιάς του, τότε ο Κύριος θα εισέλθει και θα κατοικήσει εκεί , κάνοντας όλο τον άνθρωπο Ναό Του.
    Από μας ο Θεός ζητά να κάνουμε ένα βηματάκι προς Εκείνον. Τα υπόλοιπα μεγάλα βήματα θα τα κάνει ο Θεός για λογαριασμό μας.
Συνεπώς,  δεν υπάρχουν κλαμπ σεσωσμένων και κολασμένων· ο Θεός θέλει όλοι να σωθούν και εις επίγνωσιν αληθείας να έλθουν.
    Τέλος,  είναι σημαντικό να καταλάβουμε,  πως κανείς  άνθρωπος  δεν μπορεί να είναι εξ’ ολοκλήρου «κακός». Αντιθέτως όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν μέγιστες και ενάρετες δυνάμεις που ίσως να είναι κοιμισμένες και να χρειάζονται απλώς αφύπνιση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου