Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1/1/2014Λ

Στοιχεία που σοκάρουν έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ. Την ώρα που η ανεργία παραμένει καθηλωμένη στα ύψη, την ώρα που ο ΟΑΕΔ έχει συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ονόματα ανθρώπων χωρίς δουλειά, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώνεται δραματικά. Χειρότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση από το νέο έτος καθώς το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό.
 Οι αλλαγές του 2014
Από το νέο έτος
, ο ΟΑΕΔ προκειμένου να χορηγήσει στους απολυμένους το επίδομα τακτικής ανεργίας των 360 ευρώ, θα ψάχνει:
1. Αν έχετε πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σεζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.
2. Αν στα τέσσερα χρόνια που έχουν προηγηθεί από την υποβολή της αίτησης για επίδομα ανεργίας, έχετε εισπράξει επίδομα ανεργίας που να υπερβαίνει τους 16 μήνες (ή 400 ημέρες). Μέχρι και το τέλος του 2013, αναζητείται αν έχει καταβληθεί επίδομα ανεργίας για 18 μήνες μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μια επώδυνη αλλαγή η οποία θα αποκλείσει πολλούς δικαιούχους, ειδικά τους εποχικούς υπαλλήλους. Πως αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά; Αν κάποιος απολυθεί τον Ιανουάριο του 2014, θα προσκομίσει στον ΟΑΕΔ τα 125 ένσημα (ή περισσότερα) προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει το επίδομα. Επιπλέον η υπηρεσία θα αναζητήσει για πόσους μήνες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2010-Δεκέμβριος 2013. Αν έχει επιδοτηθεί για έξι μήνες, θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλους 10 μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 12 μήνες, θα εισπράττει επίδομα για τέσσερις μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

Μετά την δραματική μείωσή του τώρα έρχεται ουσιαστικά και η κατάργησή του. Σε μια εποχή που χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους. Η ρύθμιση αυτή φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους πολλών ειδικοτήτων. Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου