Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΒΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Η ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Την πόρτα του δημαρχείου και όχι τα σκαλιά της εκκλησίας επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια και αυτό γιατί θεωρούν την τέλεση του θρησκευτικού γάμου ως πολυτέλεια στον καιρό της κρίσης που βιώνουμε. Μάλλον αδυνατούν να διακρίνουν το ιερό μυστήριο του γάμου και την παρουσία του Χριστού σ' αυτό. Οι θρησκευτικοί γάμοι μειώθηκαν κατά 15,64%.
Ο πολιτικός γάμος δεν είναι Γάμος, αλλά μια νομική πράξη. Για το κράτος είσαι παντρεμένος/νη με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις, αλλά για το Θεό και την Εκκλησία δεν είσαι παντρεμένος με αποτέλεσμα να μην έχεις τη βοήθεια της Θείας Χάριτος στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του Γάμου. Οι περισσότεροι, που κάνουν πολιτικό γάμο κι αργότερα θρησκευτικό, το κάνουν με τη δικαιολογία, ότι, ενώ χρειάζονται τη ληξιαρχική πράξη για πρακτικούς λόγους (οικογενειακό επίδομα, κοινωνική ασφάλιση, στεγαστικό δάνειο κλπ) ή ακόμη χειρότερα επειδή προέκυψε κάποια εγκυμοσύνη, δεν είναι ακόμη "έτοιμοι" για Γάμο. Τι σημαίνει όμως έτοιμοι για Γάμο; Συνήθως εννοούν ότι δεν είναι έτοιμοι:
- να κάνουν ένα Γάμο με εκατοντάδες καλεσμένους, που συνοδεύεται από ένα πολυέξοδο γλέντι,
- δεν έχουν σίγουρη δουλειά και οι δύο,
- δεν έχουν έτοιμο ένα πλήρως εξοπλισμένο σπίτι κατά προτίμηση ιδιόκτητο. 
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ζήσει σ' αυτή τη ζωή χωρίς τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να κάνει ότι είδους Γάμο θέλει. Όποιος όμως αισθάνεται ότι χρειάζεται σε κάθε του βήμα τη βοήθεια του Θεού, δεν έχει νόημα να προχωρήσει στο σοβαρότερο βήμα της ζωής του χωρίς την ευλογία του Θεού.
Ας γίνει κατανοητό σε όλους ότι η ακολουθία του Γάμου δεν είναι μία απλή (ιδιωτική) προσευχή των μελλονύμφων αλλά μια επίσημη σύναξη της εκκλησίας μας, στην οποία παρίσταται αοράτως ο ίδιος ο Χριστός, για να προσφέρει στο ζευγάρι τη Χάρη Του που θα τους ενώνει σε μία ψυχοσωματική ενότητα και κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου