Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ECONOMIST: ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Για απόλυτο χάος στην Ευρώπη, μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής κάνει λόγο το βρετανικό περιοδικό Economist σε σημερινό του δημοσίευμα με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες». Το άρθρο συνοδεύεται από εικόνα που απεικονίζει βιβλική καταστροφή του Μεσαίωνα, με τους.....
ηγέτες της ΕΕ να ρίχνονται στην πυρά και να αντιμετωπίζουν τη γκιλοτίνα, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους ακροδεξιοί πολιτικοί.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα από την ευρωβουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, καθώς οι οργισμένοι πολίτες

των 28 κρατών – μελών, μετά από πέντε χρόνια κακής διαχείρισης της κρίσης από τους ηγέτες τους, θα τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα, ψηφίζοντας λαϊκίστικα και ακραία κόμματα, που θα εισβάλουν με πρωτοφανή ποσοστά στην επόμενη Ευρωβουλή.

Προβλέπει ακόμη μεγάλα ποσοστά αποχής από τις κάλπες, καθώς, όπως σημειώνει, οι πολίτες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώντας ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.

«Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να στείλουν τους πολιτικούς τους στο «πυρ το εξώτερον» και να τους υποβάλουν σε βασανιστήρια, αλλά επειδή δεν υπάρχει αυτή η επιλογή στα ψηφοδέλτια θα ψηφίσουν τα ακραία κόμματα. 


Το περιοδικό κάνει λόγο για ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρώπη. 


Όπως σημειώνει, «η επιστροφή στην ανάπτυξη έχει επιφέρει μια περίοδο γεμάτη θυσίες προτού οι πολίτες δουν το φως στις ζωές τους. Ηδη στην Ευρώπη υπάρχουν 26 εκατομμύρια άνεργοι και σχεδόν σε όλες τις χώρες το χρέος παραμένει επικίνδυνα υψηλό, ενώ οι τράπεζες είναι αρκετά εύθραυστες».

«Οι επιλογές της ΕΕ για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη δεν δείχνουν να πείθουν τους ψηφοφόρους, καθώς, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν περισσότερες εξουσίες προς την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μάχη για το ευρώ έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών στον οικονομικό τομέα και οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο έλεγχο στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Άλλωστε ο διάδοχος του Ευρωσυντάγματος, η Συνθήκη της Λισαβόνας απορρίφθηκε στα τρία από τα έξι δημοψηφίσματα που έγιναν», αναφέρει.


«Η μόνη λύση για να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική και να επιβιώσει είναι να δώσει πίσω την εξουσία στους λαούς», καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου