Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΟΙ "ΕΞΥΠΝΟΙ ΦΑΚΟΙ" ΕΠΑΦΗΣ ΤΗΣ GOOGLE

«Έξυπνους» φακούς επαφής για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα αναπτύσσει η Google.
Ορισμένοι ασθενείς έχουν εμφυτεύσει κάτω από το δέρμα τους μικροσκοπικές συσκευές παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ωστόσο και πάλι καθημερινά πρέπει να τρυπούν τα δάχτυλά τους για να έχουν πιο ακριβείς μετρήσεις, κάτι που ορισμένες φορές είναι ενοχλητικό ή επίπονο. 
Εδώ και καιρό οι επιστήμονες προσπαθούσαν να υπολογίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω σωματικών υγρών όπως τα δάκρυα, κάτι που είχε αποδειχθεί σχεδόν αδύνατο επειδή δεν είναι εύκολο να συλλεχθούν. 
Ωστόσο, οι ερευνητές της Google το κατάφεραν ενσωματώνοντας μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές (τσιπάκια, αισθητήρες και κεραίες) σε φακούς επαφής.
Οι πρωτότυποι φακοί επαφής που ανέπτυξαν μετρούν τα επίπεδα της γλυκόζης ανά δευτερόλεπτο. 

Οι ερευνητές έχουν ενσωματώσει στους «έξυπνους» φακούς επαφής μικροσκοπικούς λαμπτήρες LED ώστε να ενημερώνουν τον ασθενή σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται ή μειώνονται επικίνδυνα. 
Οι φακοί επαφής της Google βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και δεν αναμένεται να διατεθούν στο εμπόριο σύντομα. 
«Είμαστε σε συζητήσεις με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ωστόσο έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να μετατρέψουμε αυτή την τεχνολογία σε σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας αυτό: ψάχνουμε για συνεργάτες που ειδικεύονται στο να φέρνουν στο εμπόριο προϊόντα σαν αυτά», σχολίασαν οι ερευνητές της Google.
Μελλοντικά, χρησιμοποιώντας τους φακούς επαφής της Google τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί θα μπορούν να κρατούν αρχείο με τις μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα μέσω έξυπνων εφαρμογών.

Πηγή
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου