Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΚΙΝΑ

Τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο θα φέρει η ανάδειξη της Κίνας σε πρώτη... χριστιανική χώρα του κόσμου, με περίπου 250 εκατομμύρια πιστούς! Αυτό αναμένεται να συμβεί το 2030, κατά τον καθηγητή Κοινωνιολογίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Περντιού, Φενγκάνγκ Γιανγκ, συγγραφέα του βιβλίου «Η θρησκεία στην Κίνα: Επιβίωση και αναγέννηση στο κομμουνιστικό καθεστώς». Ακούγεται απίστευτο σε μόλις 16 χρόνια από σήμερα η χώρα του Κομφούκιου να έχει περισσότερους χριστιανούς από ό,τι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και το Μεξικό. Είναι όμως απολύτως φυσιολογικό -κατά τον Αμερικανό ακαδημαϊκό- βάσει των ρυθμών εξάπλωσης του Χριστιανισμού στη σύγχρονη Κίνα και της απήχησής του στα μεσαία και λαϊκά στρώματα, ιδίως των βιομηχανικών επαρχιών.
Σήμερα στην Κίνα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων εκτιμάται ότι υπάρχουν 70 εκατομμύρια χριστιανοί.
Προπύργιο του κινεζικού Χριστιανισμού θεωρείται η πόλη Λιουσί, 350 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης. Διαθέτει έναν τεράστιο ναό, χωρητικότητας 5.000 ατόμων - περισσότερων κι απότο Γουεστμίνστερ- έναν Εσταυρωμένο ορατό από μίλια μακριά κι ένα γιγάντιο φωτεινό σταυρό στο ιερό.
«Το να είσαι ακόλουθος του Ιησού Χριστού σε γεμίζει αυτοπεποίθηση», δήλωσε στον απεσταλμένο της αγγλικής «Telegraph» η 40χρονη Τζιν Χονγκσίν. «Αν όλοι οι Κινέζοι πίστευαν στον Χριστό δεν θα χρειαζόμασταν αστυνομία. Όλοι θα ήταν καλοί και δεν θα υπήρχε έγκλημα». Πολλοί δείχνουν να συμμερίζονται το νεοφώτιστο ζήλο της.

Ο κομμουνιστικός μηχανισμός επιτηρεί στενά τις χριστιανικές δραστηριότητες, αντιδρώντας συχνά βίαια. Πολλές ενορίες αναγκάζονται να λειτουργούν ημι-παράνομα σε σπίτια, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο κυβερνήτης της πόλης Γουενζού προσπάθησε να κατεδαφίσει μια μεγάλη εκκλησία, αλλά απέτυχε χάρις στη δυναμική κινητοποίηση των πιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γουενζού αποκαλείται «Ιερουσαλήμ της Ανατολής», λόγω του έντονου χριστιανικού στοιχείου.

«Οι κυβερνώντες μοιάζουν αμήχανοι, αλλά σε αυτή τη φάση είναι υποχρεωμένοι να ανεχθούν την κατάσταση για να μην προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις», υποστηρίζει ο καθηγητής Γιανγκ.
Θεωρεί όμως αναπόφευκτο πως την επόμενη δεκαετία οι χριστιανικές εκκλησίες της Κίνας θα αντιμετωπίσουν την ολοένα αυξανόμενη εχθρότητα της Πολιτείας.


πηγή Από τον Ελεύθερο Τύπο (22/4/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου