Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

Πρόταση στην Ουκρανία να επιζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, στον απόηχο των δραματικών αλλαγών που βίωσε η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λου κάλεσε την Ουκρανία να αρχίσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διαμόρφωση

πακέτου οικονομικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν μετά την εγκατάσταση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ συνομίλησε με τον Αρσένι Γιατσενιούκ, μέλος της προσωρινής ουκρανικής ηγεσίας κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, στο Σίδνεϊ διαμορφώθηκε ευρεία συναίνεση για τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο μέσω του ΔΝΤ. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, είναι έτοιμες να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια μέσω του ΔΝΤ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του ουκρανικού πληθυσμού.

Μήνυμα πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός πλαισίων που θα τεθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε παράλληλα από τη Σιγκαπούρη ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Είναι οι πρώτες ημέρες, οι πρώτες ώρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρώπη, και δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποκρούσουμε, πρέπει να το ενθαρρύνουμε», σημείωσε ο κ. Όσμπορν.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπως το ΔΝΤ, και φυσικά μεγάλο μέρος αυτής θα λάβει τη μορφή δανείων, αλλά θα υπάρξουν καλές επενδύσεις στην οικονομία της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.
 

Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών συνέστησε στο Κίεβο να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, ενισχύοντας την εικόνα πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συνεχίσει το «παγωμένο» πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Πηγή
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου