Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΑ ΦΤΑΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΟΥ!

Η προσήλωση σου, Έλληνα, στο ατομικό σου συμφέρον και η αδιαφορία σου για τα κοινά απεργάστηκε την παρακμή του κράτους σου. Διότι, Έλληνα, δεν ασχολήθηκες ποτέ με το τι γίνεται γύρω σου παρά μόνο με τον εαυτό σου. Ούτε πόθησες, Έλληνα, να δυναμώσεις το πνεύμα σου, όπως λέει κι ο Κ. Καβάφης, για ν’ αναπτυχθείς ενάρετα στη γνώση.

Ξέπεσες, Έλληνα, στην έννοια του απαίδευτου και του ανόητου και κατάντησες άχρηστος.
Η αδιαφορία σου, Έλληνα, για το κοινωνικό σύνολο δείχνει στέρηση της δημιουργικής παρουσίας στις οργανωμένες έστω μικρές ελληνικές κοινωνίες. Ασχολείσαι μόνο με τ’ ατομικά σου ζητήματα, αποτελώντας έτσι το καρκίνωμα του κοινωνικού συνόλου, που δεν επιτρέπει σε μια πολιτεία να ευδοκιμήσει, παρά να επέλθει στο μαρασμό και στην εν γένει ατροφία. Δεν ασχολείσαι μ’ εκείνους που ψάχνουν στο κρύο ένα σημείο ζεστό, ένα σπίτι μικρό από κομμένα κουτιά με μια κουβέρτα, σκεπή να τους κρατάει ζωντανούς. Πως, αφού βλέπεις, έχεις μάτια τυφλά… και το μόνο που μένει, σκέτη αδιαφορία…. Εσύ που ακούς και βλέπεις δηλαδή, έχεις τα μάτια και τ’ αυτιά σου κλειστά… μια στάση κάνεις και φεύγεις...

Όταν αστράφτει η πολιτεία, αστράφτει ο νους μας, Έλληνα.
Και για ν’ αστράψει η πολιτεία σου, μη θεωρείς, Έλληνα, τον εαυτό σου το κέντρο του κόσμου. Πέρα απ’ αυτόν συμβαίνουν πολλά γύρω σου, στον κόσμο σου, στην πολιτική ζωή της χώρας σου. Έλληνα, ο κόσμος δεν τελειώνει στην εξώπορτα του σπιτιού σου!...…

Σημερινέ Έλληνα της ταραγμένης εποχής μας, βρίσκεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με τα καυτά πολιτικά και κοινωνικά θέματα της καταπιεστικής αβεβαιότητας, βουτηγμένος στο άγχος, με αποτέλεσμα να έχεις γίνει ένα πλάσμα νευρωτικό από τις τόσες κουραστικές σκέψεις σου για το μέλλον σου και για το μέλλον των παιδιών σου. Μέχρι τώρα είχες μάθει με ένα «δε βαριέσαι» να κάνεις ελαφρά πηδηματάκια από τους κλοιούς των προβλημάτων σου. Να παίρνεις στιγμιαίες ανάσες ανακούφισης.

Σήμερα όμως το «δε βαριέσαι» μοιάζει με γραβάτα που δε λέει να λυθεί και σε πνίγει ασφυκτικά, τόσο που δε λες πλέον να δείξεις ανοχή, επιείκεια και υποχώρηση εμπρός στην κτηνωδία της πολιτικής ζωής του τόπου σου. Κι ευτυχώς, δηλαδή, γιατί δεν βλέπεις πλέον τα πράγματα και τις καταστάσεις κοντόφθαλμα, επιπόλαια κι εγωιστικά.

Ανακάλυψε τις ευθύνες σου και τις υποχρεώσεις σου, που έχεις απέναντι στην κοινωνία και στους συνανθρώπους σου. Ο στρουθοκαμηλισμός ποτέ δεν ξέγραψε κανένα κοινό πρόβλημα, ούτε κι έδωσε λύση σ΄ αυτό. Μην αδιαφορείς για τα προβλήματα των άλλων, επειδή εσύ νοιώθεις άσχετος ή εξασφαλισμένος, λέγοντας γι’ αυτούς: «Δικό τους πρόβλημα!».

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό κι απογοητευτικό αυτό το ελάττωμα σου! Πρέπει, επιτέλους, σα λαός να αποκτήσουμε όλοι οι Έλληνες συνείδηση για όλους τους ανθρώπους που πεινούν, που καταπιέζονται, που είναι άστεγοι, που ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και να μη κοιμόμαστε αδιάφοροι γι’ αυτούς, γιατί έτσι γινόμαστε όλοι μας συνεργοί στο άδικο τούτο κοινωνικό έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος τους.

Έλληνα της ταραγμένης εποχής μας, φταις για την παρακμή σου!...Μη ξεχνάς πως… «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέραιος, μοναχός του, είναι ένα κομμάτι της στεριάς ... Κάθε ανθρώπου ο θάνατος είναι και δικός σου θάνα­τος- γι αυτό μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα».

Πηγή:
logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου