Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ: "SEXTING", Η ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΟ INTERNET

Μετά το "cyberbullying" (διαδικτυακός εκφοβισμός), μία νέα "μόδα" παρουσιάστηκε και στη χώρα μας, το "sexting". Μία "μόδα" που απειλεί εκατομμύρια παιδιά και γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο! Τα θύματα είναι κυρίως κορίτσια, ηλικίας 13 έως 16 ετών, τα οποία
συνομιλούν μέσω webcam ή μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα με γνωστούς ή αγνώστους, στέλνουν προκλητικές φωτογραφίες τους ή υποκλέπτονται βίντεο και φωτογραφίες τους, ενεργοποιώντας ο συνομιλητής τους (χωρίς να το καταλάβουν), την κάμερα του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους. 
Η συνέχεια, είναι εφιαλτική για τα θύματα. Οι δράστες τα τρομοκρατούν και τα εκβιάζουν, λέγοντας πως εάν δεν υποκύψουν στις ορέξεις τους, θα διακινήσουν τις φωτογραφίες ή το βίντεο σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, εκ των οποίων πολλοί είναι γνωστοί με τα παιδιά. Αποτέλεσμα ; Μαθήτριες και μαθητές να μην μπορούν πάνε στο σχολείο τους την επόμενη ημέρα για να αποφύγουν την καζούρα, τον διασυρμό και την ταπείνωση. Έτσι, κλονίζεται η ψυχική τους ισορροπία, με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες. 
Τι ωθεί όμως τα παιδιά στο να στέλνουν προκλητικές φωτογραφίες τους μέσω διαδικτύου ή κινητού ; Το κίνητρο μπορεί να είναι από ένα απλό εφηβικό φλερτ, περιέργεια ή ακόμη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 20 περιστατικά στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά οι αστυνομικοί εκτιμούν, ότι τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα αλλά από φόβο, οι γονείς δεν τα έχουν καταγγείλει στις αρχές.
 

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να εξηγήσουν στο παιδί τους τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και να συζητήσουν μαζί του, πώς μπορεί να προστατευθεί. Να βάλουν όρια στη χρήση κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε επικίνδυνες ιστοσελίδες και να γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασης.

Να παρατηρούν ενδεχόμενες αλλαγές στο παιδί τους, αν δηλαδή συμπεριφέρεται παράξενα, αν κρατάει πολλά μυστικά, αν φαίνεται αγχωμένο και στεναχωρημένο, αφού αρκετές φορές, τα παιδιά ντρέπονται να μιλήσουν για ανάλογα θέματα και κάποιες διαφορετικές συμπεριφορές θα μπορούσαν να κινήσουν υποψίες στους γονείς τους ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Και βέβαια, εάν αντιληφθούν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα "sexting" ή "cyberbullying", τότε να απευθυνθούν αμέσως στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποτε στέλνουμε φωτογραφία ή βίντεο μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου, χάνουμε τον έλεγχο αυτής της φωτογραφίας και δεν μπορούμε να την ανακτήσουμε ποτέ. Επίσης, οτι γράφεται στο ίντερνετ μένει για πάντα... Και στο ίντερνετ "κυκλοφορούν" καλοί αλλά και επικίνδυνοι χρήστες, οι οποίοι μπορούν να σου "κλέψουν" τη ζωή...
 

Πηγή 4yourfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου