Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ

Ισχυρή σεισμική δόνηση-5,7 βαθμών- έπληξε και πάλι την Κεφαλονιά στις 05.08 το πρωί, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον ίδιο εστιακό χώρο με τη δόνηση της περασμένης Κυριακής. Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου. 
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο
νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολούθησε στις 05.16 δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου, αλλά και σε σπίτια ενώ στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο και αέρα. 'Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις. Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου. Πρόκειται κυρίως για μικροτραυματισμούς που προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να γίνουν επανέλεγχοι στις κτιριακές υποδομές από αρμόδιους μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας. Στην Κεφαλονιά θα μεταβεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο γ.γ Δημοσίων Έργων, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών και κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα. Αποφασίστηκε επίσης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός της ημέρας μεταβαίνει στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα αποπλεύσει ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας μεταξύ άλλων και διάφορα μηχανήματα. Εντός της ημέρας το υπουργείο Υγείας θα στείλει στο νησί κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας και γενικής ιατρικής). Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), θα σταλεί κλιμάκιο τριών γιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός). Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται ένας αυτοκινούμενος ξηρός κλίβανος χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού και μία αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953.

Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου